Профилактика на климатици


Всичко което е важно да знаето за извършването на редовна профилактика на климатичните системи за домашни или битови условия от нашите потребители.

Ключови въпроси на които трябва да отговорим:

1.)    Защо се налага извършването на профилактика?

Както много други техники за да може потребителя по-дълго време да се ползва от предимствата на климатичната система  и най-вече за да имаме по-чист въздух в помещенията където ги използваме фирма „Клима М ООД“ препоръчва извършването на редовни профилактични почиствания.

2.)    Колко често трябва да извършваме профилактика?

На практика няма точен отговор на този въпрос. Ние от фирма „Клима М ООД“ разграничаваме профилактиката от гаранционната профилактика, защото не задължаваме нашите потребители да извършват профилактичното почистване на системите ежегодно и не обвързваме гаранцията на климатичните системи с гаранционно почистване. Това което специалистите ни препоръчват е  в зависимост от интензивността на употреба и условията в които се ползва техниката, а именно  ако климатичната система е в домашни условия профилактика да се прави през година или не по-често от една година. В битови условия нещата са строго индивидуални като това може да бъде преценено само на място където е инсталирана техниката.

 

3.)    Какво представлява профилактиката?

Разглобяване на вътрешното тяло на климатичната система и детайлното му почистване с препарат.След почистването на вътрешното тяло то внимателно се сглобява отново и подготвя за работа. Желателно е поне 1ч. да оставим климатичната система да работи в режим на оглаждане за да се премахне препаратът който използваме за почистването му. Разбира се всичко това ще Ви бъде обяснено и при извършването на тази услуга от специалистите ни, както и няколко допълнителни съвети как точно да ползваме климатичната система най-пълноценно за да не се замърсява тя толкова често. Спрямо различните модели профилактичното почистване на климатичните системи може да отнеме от 30 минути до 1 час.

4.)    Какво се случва когато не правим редовна профилактика?

Негативните резултати са не само за потребителя който диша замърсен въздух, а и самата климатична система изпитва затруднения да извършва нормалния си работен цикъл в режим на отопление или на охлаждане. В най-критичните ситуации когато дадената система прекалено дълго време не е била почиствана профилактично самата техника може да се повреди и да спре да работи.

5.)    Кога да разберем, че климатичната ни система се нуждае от профилактика?

Ако климатичната система с времето намаля продуктивността си, все по-дълго време и отнема  да постигне желаната температура в помещнието където е инсталирана климатичната система, както и понякога цялата работа на системата е придружена с неприятни миризми, създаваща дискомфорт на потребителя, то моментът за профилактичното почистване на климатичната система е дошъл.

6.)    Какво се случва когато не сме повикали навреме специалистите за профилактичното почистване?

Това може доведе до по специална профилактика на климатичната система. За целта е необходимо цялостното демонтиране на климатичната система. Това може да се констатира само на място където е инсталирана климатичната система и услугата ни се оскъпява спрямо състоянието и модела на техниката, поради увеличаване на работата ни по климатичната система.

7.)    Може ли клиента сам да си извършва профилактичното почистване?

При решение на потребителя сам да извърши почистването ясно трябва да се осъзнава факта, че всяко невнимание може да доведе до повреда на техниката, затова препоръчваме на потребителите ни единствено да почистват редовно филтрите на вътрешното тяло на климатика спрямо замърсяването му на различни интервали, но не по често от месец и не по рядко от два месеца. При някои модели потребителите могат да загубят и гаранцията на техниката поради постигнати от тяхната намеса  резултати, които пряко са рефлектирали върху състоянието на климатичната система.

Състоянието на външното тяло не задължава то да бъде чистено често, но понякога допълнително се почиства и то, като само в много тежки случай се налага демонтирането му. Нормалната работа на климатичната система също подсказва на техниците ни, че не винаги е нужно да се замерва нивото на фреон в системата, а това се прави само при промяна в работата на техниката.

Това са само част от въпросите на които трябва да си отговорим като потребители на климатичните системи. Тази техника изисква да и се обръща внимание, в противен случай рискуваме да дишаме замърсен виздух и увреждането на самата климатична система. Във връзка с извънредната епидемична обстановка ние от „Клима М ООД“ Ви препоръчваме извършването на професионална профилактика.